Cytaty, złote myśli etc
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Następny
|
| Poprzedni temat::Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
seizeLoża WSR

|
Wysłany: Sro Sie 29, 2007 10:21 Temat postu: |
|
|
|
| Magdusia napisał: | A na koniec Karol Marks proszony o ostatnie słowa:
- "No, już, wynoście się stąd! Ostatnie słowa są dla głupców którzy nie powiedzieli wystarczająco wiele." |
To miałem wczoraj wrzucić razem z tamtym ale uznałem że zrobię to później  |
|
| Powrót do góry |
|
sinarLoża WSR

Dołączył: Jun 14, 2003 Posty: 7719 Skąd: 3rd Rock from the Sun |
Wysłany: Sro Sie 29, 2007 15:43 Temat postu: |
|
|
|
Coz za artysta umiera we mnie (Neron)
Umieram z pomoca zbyt wielu lekarzy (Aleksander Wielki)
O sancta simplicitas! / O swieta naiwnosci! (Jan Hus do wiesniaczki, dokladajacej chrustu do stosu, na ktorym mial splonac)
Nie psuj moich kol (Archimedes do rzymskiego zolnierza, rozdeptujacego jego rysunki)
I ty Brutusie przeciwko mnie (Cezar)
O niebo nie stoje, piekla sie nie boje (Kasper Bekiesz)
Chcialbym podziekowac swojej rodzinie za jej milosc i oddanie. A reszta swiata moze mnie pocalowac w d... (Johnny Frank Garrett, skazany w 1981 za zamordowanie zakonnicy)
Sentencje pochodza z ksiazki Tomasza Basiuka i Pawla Piaseckiego "Prosimy powtarzac. 1000 cytatow na kazda okazje" _________________ www.sinar.posadzdrzewo.pl |
|
| Powrót do góry |
|
seizeLoża WSR

|
Wysłany: Czw Sie 30, 2007 17:15 Temat postu: |
|
|
|
Przekroczmy rzekę i odpocznijmy w cieniu drzew - Thomas Stonewall Jackson
Parafrazując Casanove powiedział bym : Żyłem jak chrześcijanin, umieram jak filozof. |
|
| Powrót do góry |
|
wojtkowskiWSR Guru

|
Wysłany: Czw Sie 30, 2007 18:43 Temat postu: Gáspár Békés, ur. ok.1520, zm. 1579 |
|
|
|
| sinar napisał: | | O niebo nie stoje, piekla sie nie boje (Kasper Bekiesz) | Niezły gość. Nawet umierając rymował. Poeta wierszokleta. Bo chyba przekład próbuje oddać nie tylko sens, ale i piękno przedśmiertnej wypowiedzi ( ) Ciekawe czy formułkę miał przygotowaną wcześniej czy improwizował. _________________ Wszystko będzie dobrze. |
|
| Powrót do góry |
|
seizeLoża WSR

|
Wysłany: Czw Sie 30, 2007 20:35 Temat postu: |
|
|
|
Bo każdy człowiek ma trzy życia w sobie jedno, po którym płacze, drugie w którym żyje i stęka, trzecie, którego się spodziewa - Józef Ignacy Kraszewski
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca - Autor nieznany |
|
| Powrót do góry |
|
seizeLoża WSR

|
Wysłany: Pon Wrz 03, 2007 21:43 Temat postu: |
|
|
|
W ciszy twoje serce znajdzie odpowiedzi, których rozum znaleźć nie potrafi - Phil Bosmans
Ani czas, ani mądrość nie zmieniają człowieka – bo odmienić istotę ludzką zdolna jest wyłącznie miłość - Paulo Coelho
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego - Marek Aureliusz |
|
| Powrót do góry |
|
MagdusiaLoża WSR

Dołączył: Feb 24, 2005 Posty: 4747 Skąd: --- Wrocław to stan świadomości --- ale teraz Mysiadło (w strefie biletowej! :P) |
Wysłany: Wto Wrz 04, 2007 14:27 Temat postu: |
|
|
|
| seize napisał: | | Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca - Autor nieznany |
jakie to ładne...  _________________
Prowadzi mnie od lat niewidzialna siła, która nadaje sens i każe trwać... |
|
| Powrót do góry |
|
wojtkowskiWSR Guru

|
Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 15:08 Temat postu: Poglądy Seize'go na relacje komunizmu i chrzescijaństwa |
|
|
|
| seize napisał: | | można to nazwać jednym z największych przekrętów, że osoby określające się antykomunistami jednocześnie określają się chrześcijanami |
_________________ Wszystko będzie dobrze. |
|
| Powrót do góry |
|
seizeLoża WSR

|
Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 15:58 Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
seizeLoża WSR

|
Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 16:17 Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
seizeLoża WSR

|
Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 16:30 Temat postu: |
|
|
|
W TYM poście tez dopuściłeś się manipulacji moimi słowami - tnąc treści mojej wypowiedzi, którą cytujesz bez jakiegokolwiek oznaczenia ingerencji w zdanie  |
|
| Powrót do góry |
|
wojtkowskiWSR Guru

|
Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 16:35 Temat postu: O prawidłach rządzących spójnikiem zdaniowym alternatywy |
|
|
|
| seize napisał: | Jeśli sens nie jest jasny to może Ci go wytłuszczę :
"(...) można to nazwać jednym z największych przekrętów, że osoby określające się antykomunistami i/lub antysemitami jednocześnie określają się chrześcijanami (...)"
* czyli że chrześcijanami określają się osoby : określające się same antykomunistami i antysemitami [zarazem, bo tym cechuje się przecież określenie użyte przez Happy, a do którego moje słowa się odnosiły) lub określające się po prostu antysemitami. |
Stwierdzam z przykrością, że mimo podstaw edukacji filozoficznej nie rozumiesz funkcji logicznych spójników zdaniowych.
Twoja wypowiedź brzmi:
"można to nazwać jednym z największych przekrętów, że osoby określające się antykomunistami i/lub antysemitami jednocześnie określają się chrześcijanami"
zatem człon "i/lub antysemitami" można usunąć BEZ WPŁYWU na wartość logiczną wypowiedzi. Wynika to z praw rządzących ALTERNATYWĄ (czyli spójnikiem "i/lub", znak "v").
Inaczej rzecz umując jesli ktos twierdzi, że"można to nazwać jednym z największych przekrętów, że osoby określające się antykomunistami i/lub antysemitami jednocześnie określają się chrześcijanami" twierdzi zarazem, że "można to nazwać jednym z największych przekrętów, że osoby określające się antykomunistami jednocześnie określają się chrześcijanami".
Czy dobrze rozumiem, że chcesz się z tego drugiego twierdzenia wycofać? _________________ Wszystko będzie dobrze. |
|
| Powrót do góry |
|
seizeLoża WSR

|
Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 17:18 Temat postu: |
|
|
|
Być może i źle rozumiem ale złączenia ALTERNATYWY i KONIUNKCJI nie uważam za uprawniająca do wycinana z cytowanego zdania jego części, które to znajdują się w nim celowo. Gdyż m.in nie było tam użycia KONTRAWALENCJI zamiast tego występowała swoista RÓWNOWAŻNOŚĆ
Innymi słowy zdania ma charakter treściowy o formie :
p wtedy i tylko wtedy, gdy q lub q
p = 0
p = 1 iff q =1
p = 0
p + q = 1
q = 1
Wobec tego twierdzenie zawarte w tym zdaniu był taki że osoba która używa pojęcia "żydokomuna" a zatem mającego przekonania antysemickie i antykomunistyczne dokonuje dziwnego przewrotu myślowego - tak samo jak osoba która ma po prostu przekonania antysemickie - gdy przy tym równocześnie określa się mianem chrześcijanina. |
|
| Powrót do góry |
|
wojtkowskiWSR Guru

|
Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 17:32 Temat postu: Co tak naprawdę stwierdził Seize? |
|
|
|
| seize napisał: | | zamiast tego występowała swoista RÓWNOWAŻNOŚĆ. | Chyba bardzo swoista .
| seize napisał: | | Wobec tego twierdzenie zawarte w tym zdaniu był taki że osoba która używa pojęcia "żydokomuna" a zatem mającego przekonania antysemickie i antykomunistyczne dokonuje dziwnego przewrotu myślowego - tak samo jak osoba która ma po prostu przekonania antysemickie - gdy przy tym równocześnie określa się mianem chrześcijanina. | Powiedz zatem czy zgadzasz się ze stwierdzeniem, że "[jest] jednym z największych przekrętów, że osoby określające się antykomunistami jednocześnie określają się chrześcijanami" czy nie? Bo jeśli nie chciałeś tego powiedzieć, a wynika to tylko z niefortunnego zastosowania spójników logicznych to możemy dać temu pokój. _________________ Wszystko będzie dobrze. |
|
| Powrót do góry |
|
seizeLoża WSR

|
Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 17:59 Temat postu: |
|
|
|
Tak swoiste jak traktowanie 'i/lub' jako alternatywy bezwzględnej gdzie pomija się kwestie łączności.
Jeśli jeszcze nie znasz mojego zdania przeczytaj jeszcze raz umieszczonego tu posta; tuż nad twoją wypowiedzią. |
|
| Powrót do góry |
|
|
|