Witamy w Szkola Reklamy, WSR
  » Strona główna / » KONTAKT / » REKRUTACJA / » Forum / » Artykuły / » Kursy Foto / » Szkoła Wizażu
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sprzedam dwie prezentacje maturalne

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    WSR Strona Główna
->Pomoc dla
Poprzedni temat::Następny temat 
Autor Wiadomość
Adamoo
Gość
GOSC

PostWysłany: Czw Lip 05, 2007 14:13
Temat postu: Sprzedam dwie prezentacje maturalne
Odpowiedz z cytatem

Mam do sprzedania dwie prezentacje.

Temat: Temat: Dzieło literackie, a jego filmowa adaptacja. Przedstaw temat na wybranych przykładach.

I) Na podstawie "Przedwiośnia" (bibliografia, plan ramowy, artykuł z tygodnika Wprost, fragmenty filmu, oraz film na 2cd)
Oceniona na 19/20pkt czyli 95%

II) Na podstawie "Krzyżaków" (bibliografia, plan ramowy)
Oceniona na 17/20pkt czyli 85%

Prezentacje I wysyłam po zaksięgowaniu wpłaty na koncie (z uwagi na to, że fragmenty filmu i sam film są na cd)

Prezentacje II po zaksięgowaniu wpłaty na koncie wysyłam e-m@ilem.

Pytania proszę kierować na maila: adiamo87@poczta.fm
Powrót do góry

.:Agnieszka:.
Gość
GOSC

PostWysłany: Sro Sie 01, 2007 9:43
Temat postu: PREZENTACJE TANIO
Odpowiedz z cytatem

hallo. jeśli szukasz prezentacji ja oferuję Ci pomoc. mam już 50 napisanych prezentacji i mój zbiór ciągle się powiększa. Mogę napisać pracę na każdy temat. ZAPRASZAM
gg: 7444863
mail: kaktus-ik@tlen.pl

Tren jako gatunek literacki. Omów ewolucję gatunku, analizując celowo wybrane teksty z różnych
epok

Motyw rodziny w literaturze polskiej i światowej. Omów na podstawie wybranych utworów

Postacie historyczne bohaterami utworów literackich

Różne oblicza samotności bohaterów literackich. Omów problem analizując przykłady z co najmniej dwóch epok

Sceny batalistyczne w literaturze i ich adaptacje filmowe

Przywołując wybrane przykłady literackie zaprezentuj funkcjonowanie motywu "cierpienia z miłości".

Trud ludzkiej pracy w literaturze i malarstwie

Obraz dworu szlacheckiego w różnych utworach literackich. Porównaj wybrane przykłady.

Miłość jako żywioł budujący lub niszczący. Omów na wybranych przykładach

Motyw wędrówki w czasie i przestrzeni w wybranych utworach literackich. Przedstaw jego dosłowny i przenośny sens (Antek, Latarnik, Lord Jim, Ludzie bezdomni)

Opierając się na czterech utworach prześledź funkcjonowanie motywu Sądu Ostatecznego w literaturze polskiej.

Różne sposoby wykorzystania motywu zemsty w tekstach literackich

Symbolizm i naturalizm w twórczości Stefana Żeromskiego - Wykaż żywotność tych kierunków, analizując wybrane dzieła

Dialog z tradycją literacką w obrazach i rzeźbach. Analiza wybranych dzieł

Przedstaw oświeceniowe wzorce i antywzorce w wybranych utworach literackich.

Obecność archetypów heroicznych rycerzy (np. Herakles, Achilles, Roland), w filmie współczesnym.

Przedstaw więź człowieka z przyrodą, oceń znaczenie tego zjawiska w wybranych przez siebie
tekstach.

Motyw wędrówki w literaturze. Zanalizuj różne jego wersje w wybranych utworach

Motyw odpowiedzialności obywatelskiej w literaturze polskiej. Różne sposoby jego ujęcia.

Reklama informacją, ekspresją i zachętą. Omów typy funkcji komunikatywnej tekstów, posługując się przykładami wybranych reklam

Wielkie kreacje romantycznych szaleńców. Przedstaw i oceń odwołując się do wybranej przez Ciebie
literatury polskiej i obcej

Wojna jako apokalipsa. Rozwiń temat w oparciu o wybrane przykłady z literatury, malarstwa i filmu.

Przedstaw kreacje bohaterów, którzy doświadczyli okrucieństw II wojny światowej i próbują odbudować świat wartości

Język filmu i literatury. Porównaj dzieło literackie i jego filmowa adaptacje. Na podstawie powieści "Krzyżacy" H. Sienkiewicza.

Literackie portrety matek. Omów na przykładach z różnych epok

Wpływ języków obcych na współczesną polszczyznę. Omów na wybranych przykładach literackich

Przysłowia mądrością narodu. Omów ich funkcje językowe odwołując się do przysłów ludowych..

Prowokacja, skandal, eksces w literaturze i sztuce współczesnej. Omów na wybranych przykładach dzieł

Świat wartości bohaterów Żeromskiego. Oceń odwołując się do wybranych dzieł tego autora

Omów funkcje wątków autobiograficznych w twórczości wybranych autorów.

Renesansowa filozofia życia wyrażona w utworach Jana z Czarnolasu. Przedstaw temat na wybranych przykładach.

Twórcza i destrukcyjna moc miłości w życiu człowieka

Życie jako labirynt, teatr, sen. Przedstaw różne sposoby kreacji ludzkiej egzystencji w literaturze.

Człowiek XX wieku w systemach totalitarnych – faszyzmu i stalinizmu. Omów problem interpretując stosowne utwory

„Język na usługach propagandy”. Odwołując się do wybranych tekstów omów zjawisko nowomowy.

Małżeńskie dramaty wpisane w literaturę. Scharakteryzuj problem na wybranych przykładach. Przyczyny i konsekwencje ludzkich dramatów

Polska literatura marynistyczna. Scharakteryzuj na wybranych przykładach

Przedstaw i porównaj zachowania Polaków w trudnych chwilach dziejowych na podstawie wybranych przykładów literackich.

Jak język prasy, radia i telewizji wpływa na język współczesnego człowieka?

Przedstaw rolę i funkcję motywów patriotyczno-niepodległościowych w kształtowaniu postaw Polaków II połowy XIX i na początku XX wieku

Motyw Tatr i sposoby jego prezentacji w wybranych utworach literackich i malarstwie. Omów na wybranych przykładach

Twój region w polskiej geografii życia literackiego i kulturalnego (zjawiska, grupy, postacie).Przywołaj wybrane przykłady i uzasadnij wybór

Dekadentyzm, afirmacja i ironia w postawach ludzkich ukazane w dowolnych przykładach literackich

Omów język komiksów i jego rolę w kreowaniu obrazu świata przedstawionego.

Polacy w polskiej karykaturze literackiej. Przedstaw zagadnienie w świetle wybranych tekstów zróżnych epok

Obraz młodego pokolenia w literaturze wybranych epok. Postawy obywatelskie młodego pokolenia.

Obrzędy i obyczaje ludowe w literaturze - omów sposoby ich przedstawiania i funkcje w wybranych utworach

Dokonaj analizy porównawczej wybranego dzieła Szekspira z jego filmowymi i teatralnymi adaptacjami.

Zbrodnia i kara… Wina i kara… Omów jak traktują ten problem różne teksty kultury.
Powrót do góry

Bartłomiej
Gość
GOSC

PostWysłany: Wto Wrz 25, 2007 1:01
Temat postu: Mam do sprzedania moją prezentację maturalną!
Odpowiedz z cytatem

Mam do sprzedania moją prezentację maturalną!

Temat: Specyfika językowa poczty elektronicznej i rozmów przez Internet (chat). Omów na wybranych przykładach.

Zawartość prezentacji:
- Tekst pracy
- Konspekt
- Bibliografia
- Prezentacja PowerPoint
- Plan szczegółowy

Oferuję Wam moją pracę maturalną. Jest ona przygotowana rzetelnie, o czym świadczyć może ocena, którą otrzymałem na maturze (20 pkt.). Przy ogłoszeniu oceny Pani egzaminator powiedziała, że praca była ciekawa, kompletna i napisana z poczuciem humoru.

Prezentacja zawiera 3-stronicowy tekst, gotowy konspekt wraz z planem, bibliografię oraz ciekawą, bogato ilustrowaną prezentację multimedialną, która jest doskonałym dodatkiem do samej pracy i jest bardzo pomocna podczas jej wygłaszania. Dołączam też dodatkowo szczegółowy plan wypowiedzi, z którego korzystałem podczas wygłaszania prezentacji. W planie tym zaznaczone są nawet miejsca, w których należy zmienić slajd prezentacji multimedialnej.

Przy okazji chciałbym też powiedzieć, jakie pozytywne strony ma wybranie tego tematu prezentacji. Otóż jest to temat, o którym większość polonistów niewiele wie. Będziecie więc podczas wygłaszania pracy niejako uczyć egzaminatorów. Dotyczy to także pytań do prezentacji. Są one zazwyczaj bardzo ogólne. Ja miałem na przykład takie: "Jakie są negatywne aspekty tego języka?", "Jak widzę rozwój tego języka w przyszłości?", "Czego dowiedziałem się z tej a tej pozycji z bibliografii?". Jak widzicie pytania są proste i idealne do „lania wody”. Zresztą, co byście nie odpowiedzieli, egzaminator i tak nie jest zwykle w stanie tego zweryfikować, gdyż mało który polonista używa regularnie czatu. Wystarczy być tylko choć trochę wiarygodnym. Co więcej, bibliografię stanowi tu kilka artykułów i pozycji internetowych. Nie będziecie więc musieli studiować grubych ksiąg z ciężką literaturą czy zagmatwanych wierszy.

Zachęcam gorąco do wybrania tego tematu i kupienia mojej pracy! Nie będziecie żałować!

Cena: 40 zł
Kontakt: barti1234@o2.pl
Powrót do góry

Gość

GOSC

PostWysłany: Wto Paź 30, 2007 11:26
Temat postu: Motyw wędrówki w literaturze
Odpowiedz z cytatem

Sprzedam

praca maturalna pt:

"Motyw wędrówki w literaturze"

Praca oceniona na 20 punktów.

W zestawie:

* Praca maturalna
* +
* Ramowy plan wypowiedzi
* +
* Bibliografia

Praca jest przekrojem przez najważniejsze dzieła literatury polskiej i światowej od starożytności po czasy współczesne, zawiera również odnośniki do współczesności co sprawia ze komisja słuchająca ciebie nie uśnie Razz

Cena: do uzgodnienia

kontakt:

twoja.matura@gmail.com

gg: 2553077
Powrót do góry

Monika Rak
Zaczyna działać
Zaczyna działać

PostWysłany: Wto Paź 30, 2007 12:37
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

czy to jest aby zgodne z prawem? Cool

Tekla
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

PostWysłany: Wto Paź 30, 2007 18:12
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

z tego co wiem, większość osób w WSR ma mature :]

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij email

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

PostWysłany: Wto Paź 30, 2007 19:34
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jak czytam na stronie głównej to "Sprzedam dwie..." to nie wiem czemu ale mi się kojarzy z nerkami... Evil or Very Mad A to chyba nie jest zbyt dobre i miłe skojarzenie... Twisted Evil

yaceusz
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

PostWysłany: Wto Paź 30, 2007 21:11
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Hmmm... Mam takie jakies dziwne uczucie, że sie niezwykle sfrajerzyłem przez to, że nie spisałem swojej pracy z ustnego polaka. O dziwo, wcześniej z tegoż samego powodu odczuwałem swego rodzaju dumę, gdyż byłem chyba jedynym w mieście przedstawicielem naszego gatunku, który improwizował niemal w całości.
Ah ja gupi, gupi, gupi...
Zobacz profil autora Wyślij email

Gosiaaaaaaaak
Gość
GOSC

PostWysłany: Czw Lis 08, 2007 12:46
Temat postu: Re: Mam do sprzedania moją prezentację maturalną!
Odpowiedz z cytatem

Sprzedam prezentacje temat- Motyw Boga w literaturze i malarstwie cena do uzgodnienia gorąco polecam dostałam za nią 20 pkt pisana pod okiem nauczycielki w skład pracy wchodzą obrazy <A4 format> plan i pytania których można sie spodziewać na maturze;) kontakt- gosienka_walczak@o2.pl Smile
Powrót do góry

Gosiaaaaaaaak 2
Gość
GOSC

PostWysłany: Czw Lis 08, 2007 12:49
Temat postu: Re: Mam do sprzedania moją prezentację maturalną!
Odpowiedz z cytatem

Gosiaaaaaaaak napisał:
Sprzedam prezentacje temat- Motyw Boga w literaturze i malarstwie cena do uzgodnienia gorąco polecam dostałam za nią 20 pkt pisana pod okiem nauczycielki w skład pracy wchodzą obrazy <A4 format> plan i pytania których można sie spodziewać na maturze;) kontakt- gosienka_walczak@o2.pl Smile

w skald prezentacji wchodzi także tekst na 6 str Laughing dokładniej to jest 12-13 min gadania Laughing
Powrót do góry

Gość

GOSC

PostWysłany: Sob Mar 08, 2008 16:40
Temat postu: "kreacja kobiety w literaturze i sztuce"
Odpowiedz z cytatem

Ja mialam temat "kreacja kobiety w literaturze i sztuce". Jakby ktos tez taki wybral, moge..hmm..pomoc. Mam napisaną pracę, bibliografię, konspekt, obrazy, piosenkę, pytania jakie dostałam.
Moge pomoc rowniez w pracy na temat "czlowiek w sytuacjach ekstermalnych"
keejt@vp.pl
Powrót do góry

Pablo_O
Gość
GOSC

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 13:04
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Witam, mam do sprzedania pracę maturalna na temat: "Duchy, zjawy i upiory w literaturze. Omów funkcje tego motywu na wybranych przykładach." Cena całej prezentacji: 40 zł. Dostałem za ta prezentację 20 pkt. polecam, bo naprawdę warto. Pozdrawiam

Wszelkie informacje pod e-mailem: jumanji1988@wp.pl
Powrót do góry

Gość

GOSC

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 13:48
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

oddam za 50 zł "obraz holocaustu w literaturze i filmie", bo się kurzy i nie potrzebny mi. Dostałem 20 punktów. kontakt na spygent@tlen.pl
Powrót do góry

Gość

GOSC

PostWysłany: Sro Wrz 10, 2008 20:07
Temat postu: motyw rozstania
Odpowiedz z cytatem

Temat: Motyw rozstania i jego funkcje w dziełach literackich. Omów na podstawie wybranych utworów.

CENA DO NEGOCJACJI

Prezentacja została sprawdzona przez polonistów.
Uzyskałam na maturze 20/20 punktów czyli wynik 100%

W zestawie do tego tematu są zawarte:

-bibliografia
-konspekt
-prezentacja maturalna
-gotowy do wydrukowania rozkład cytatów wykorzystanych w prezentacji
-pytania, które zadali mi egzaminatorzy.
-ramowy plan wypowiedzi

Prezentację wysyłam w wersji elektronicznej na emaila – wszystkie materiały

moj adres email : prezentajematuralne1@o2.pl

Posiadam również wypracowania z klucza z książek z ktorych korzystałam w liceum:

ANTYK
1. Odwołując się do podanego fragmentu Iliady (pojedynek Hektora z Achillesem), przedstaw starogrecki etos rycerski

2. Odwołując się do Stasimonu IV tragedii Sofoklesa Król Edyp i Sofoklesowskiego ujęcia losu Edypa, omów antyczną koncepcję ludzkiego losu

3. Na podstawie utworów Horacego (O co poeta prosi Apollina) i J. Kochanowskiego (Na dom w Czarnolesie) porównaj filozofię życiową obu poetów

4. Dwa opisy powstania świata. Porównaj fragmenty Księgi Rodzaju i mitologii greckiej w opracowaniu Z. Kubiaka

ŚREDNIOWIECZE
1. Odwołując się do Lamentu świętokrzyskiego i fragmentu Rozmowy Mistrza Polikarpa ze Śmiercią, porównaj ukazane w nich obrazy śmierci

2. Na podstawie załączonych tekstów porównaj kreację Matki Boskiej w Bogurodzicy i Lamencie świętokrzyskim

RENESANS
1. Renesansowa koncepcja człowieka w pieśni J. Kochanowskiego Jest kto, co by wzgardziwszy te doczesne rzeczy... (Pieśń XIX ks. II) oraz w Pieśni o cnocie (Pieśń XII ks. II)

2. Do gór i lasów - curriculum vitae renesansowego humanisty. Rozwiń temat, odwołując się do podanego utworu

3. Na podstawie pieśni Panny VI i Panny XII z Pieśni świętojańskiej o sobótce J. Kochanowskiego przedstaw zawarty w jego poezji renesansowy wzorzec osobowy

4. Scharakteryzuj system wartości człowieka renesansu. Odwołaj się do Pieśni o cnocie (XII ks. II) i „Nie wierz Fortunie...” (III ks. II) J. Kochanowskiego

5. Odwołując się do Pieśni IX (ks. I) i Pieśni IX (ks. II) J. Kochanowskiego scharakteryzuj wpływ antycznej myśli filozoficznej na światopogląd poety

6. Na podstawie trenów IX i X przedstaw kryzys światopoglądowy poety w Trenach. Zwróć uwagę na funkcję zastosowanych przez poetę środków artystycznych

7. Na podstawie sc. 5 aktu V Makbeta i całości utworu spróbuj odpowiedzieć na pytanie, czy Makbet jest postacią tragiczną, czy zbrodniarzem. Zwróć uwagę na funkcję toposu świata jako teatru

8. Makbet jako dramat o mechanizmach władzy. Rozwiń myśl, odwołując się do podanego fragmentu (sc. 3 aktu IV) i całości utworu

BAROK
1. Odwołując się do wiersza D. Naborowskiego Krótkość żywota oraz do fragm. Księgi Koheleta scharakteryzuj zawarty w nich obraz życia ludzkiego

2. Na podstawie wierszy D. Naborowskiego Na oczy królewny angielskiej i Do Anny wyjaśnij, na czym polega barokowy konceptyzm

3. Na podstawie sonetów J. A. Morsztyna Cuda miłości i Do trupa przedstaw barokową koncepcję miłości. Zwróć uwagę na funkcję zastosowanych środków stylistycznych

4. Człowiek - Boże igrzysko. Przedstaw zagadnienie, odwołując się do fraszki J. Kochanowskiego O żywocie ludzkim oraz do tekstu W. Potockiego Człowiek - igrzysko Boże

5. Dwa oblicza sarmatyzmu w literaturze baroku. Wykorzystaj wnioski z analizy fragmentu Wojny chocimskiej (mowa Chodkiewicza) W. Potockiego i fragmentu Pamiętników (bitwa z Moskwą) J. Ch. Paska

OŚWIECENIE
1. Sarmatów portret w krzywym zwierciadle. Rozwiń temat, odwołując się do fragmentów utworów I. Krasickiego Pijaństwo i Do króla

2. Jak rozumieją miłość ojczyzny I. Krasicki i P. Skarga? Odwołaj się do podanych tekstów (Święta miłości... oraz fragm. Kazania wtórego)

3. Na podstawie utworów Pijaństwo i Świat zepsuty I. Krasickiego wyjaśnij, w czym przejawia się moralizatorski charakter satyr

ROMANTYZM
1. Scharakteryzuj Odę do młodości A. Mickiewicza jako manifest pokoleniowy romantyków

2. Zinterpretuj sonet Czatyrdah A. Mickiewicza jako przykład romantycznej fascynacji Orientem

3. Odwołując się do zamieszczonego poniżej fragmentu oraz do całości Wielkiej Improwizacji przedstaw Konrada jako bohatera romantycznego

4. Odwołując się do Widzenia Ks. Piotra z III cz. Dziadów A. Mickiewicza i fragmentu Monologu z Kordiana J. Słowackiego oraz całości utworów porównaj zawarte w nich koncepcje historiozoficzne

5. Na podstawie opowiadania Adolfa o Cichowskim i całości III cz. Dziadów omów przedstawioną przez Mickiewicza martyrologię narodu polskiego

6. Na podstawie zamieszczonego poniżej fragmentu Przygotowania (tworzenie przywódców) oraz fragmentu rozmowy spiskowców z dramatu J. Słowackiego Kordian przedstaw ocenę powstania listopadowego zawartą w tym utworze

7. Na podstawie zamieszczonego tu fragmentu Epilogu oraz odwołując się do znajomości Pana Tadeusza scharakteryzuj „kraj lat dziecinnych” ukazany w poemacie A. Mickiewicza

8. Na podstawie prozatorskiego wstępu do III części Nie-Boskiej komedii oraz całości utworu przedstaw historiozoficzną koncepcję Z. Krasińskiego

9. Na podstawie zamieszczonego poniżej fragmentu powieści Johanna W. Goethego Cierpienia młodego Wertera oraz całości utworu scharakteryzuj romantyczną koncepcję miłości

POZYTYWIZM
1. Odwołując się do zamieszczonego fragmentu oraz do całej powieści E. Orzeszkowej przedstaw funkcję mogił w Nad Niemnem

2. Na podstawie fragmentów Nad Niemnem E. Orzeszkowej (mogiła Jana i Cecylii i fr. tomu III roz. IV) przedstaw pozytywistyczny patriotyzm pracy

3. Na podstawie zamieszczonego tu zakończenia powieści oraz całości utworu zaprezentuj Potop H. Sienkiewicza jako utwór pisany ku pokrzepieniu serc

4. Na podstawie zamieszczonego poniżej fragmentu Lalki B. Prusa i całości utworu scharakteryzuj Wokulskiego jako człowieka przełomu epok i idealistę

5. Miłość - siła destrukcyjna czy wartość nadająca sens życiu człowieka. Rozważ problem, odwołując się do podanego fragmentu Lalki B. Prusa oraz do całej powieści

6. Na podstawie załączonego fragmentu Lalki oraz odwołując się do całej powieści B. Prusa, scharakteryzuj Ignacego Rzeckiego

7. Na podstawie fragmentu i całości powieści F. Dostojewskiego Zbrodnia i kara przedstaw przemiany wewnętrzne Raskolnikowa jako drogę od zbrodni ku zmartwychwstaniu

8. Na podstawie fragmentu noweli M. Konopnickiej Mendel Gdański i całości utworu omów problem dyskryminacji Żydów

MŁODA POLSKA
1. Na podstawie wierszy K. Przerwy-Tetmajera Koniec wieku i Nie wierzę w nic scharakteryzuj postawę dekadencką

2. Na podstawie wiersza K. Przerwy-Tetmajera Na Anioł Pański... scharakteryzuj zjawisko symbolizmu w poezji młodopolskiej

3. Na podstawie wiersza Melodia mgieł nocnych K. Przerwy-Tetmajera scharakteryzuj impresjonizm w poezji. Zwróć uwagę na kategorię psychizacji krajobrazu

4. Na podstawie fragmentu Dies irae wyjaśnij, na czym polega katastroficzny charakter hymnu J. Kasprowicza. Zwróć uwagę na apokaliptyczność wizji

5. Scharakteryzuj dramat S. Wyspiańskiego Wesele jako utwór o społeczeństwie polskim. Odwołaj się do podanego fragmentu (akt I sc. 1, akt I sc. 24) i całości utworu

6. Zinterpretuj dramat S. Wyspiańskiego Wesele jako utwór o narodowych mitach. Odwołaj się do podanego fragmentu (akt I sc. 24, akt II sc. 24) i całości utworu

7. Na podstawie zamieszczonych poniżej fragmentów Pieśni o Rolandzie oraz powieści W. S. Reymonta Chłopi porównaj scenę śmierci Rolanda i Boryny. Zwróć uwagę na sposoby heroizacji bohaterów

8. Na podstawie poniższego fragmentu powieści i całości utworu omów różne rodzaje bezdomności w powieści S. Żeromskiego Ludzie bezdomni

9. Na podstawie fragmentu (wystąpienie na zebraniu lekarzy) i całości utworu przedstaw Judyma, bohatera powieści S. Żeromskiego Ludzie bezdomni, jako nonkonformistę i społecznika

DWUDZIESTOLECIE MIĘDZYWOJENNE
1. Odwołując się do podanych fragmentów powieści S. Żeromskiego Przedwiośnie rozwiń temat: Wpływ rewolucji na psychikę Cezarego Baryki

2. Na podstawie podanego fragmentu powieści S. Żeromskiego Przedwiośnie i całości utworu przedstaw niepokoje towarzyszące dojrzewaniu głównego bohatera

3. Na podstawie Lekcji języka polskiego i całości Ferdydurke rozwiń temat: Walka z formą w powieści W. Gombrowicza

4. Na podstawie fragmentów Przedwiośnia S. Żeromskiego i Ferdydurke W. Gombrowicza porównaj ukazane w nich obrazy dworku szlacheckiego

5. Odwołując się do podanego fragmentu powieści Z. Nałkowskiej i do całego utworu, wyjaśnij, w jaki sposób można interpretować pojęcie granicy

6. Odwołując się do fragmentów utworu i całości powieści Dżuma A. Camusa zaprezentuj różne postawy człowieka wobec zła

7. Proces jako metafora życia. Rozwiń temat opierając się na analizie treści rozdziału X i całej powieści F. Kafki

8. Na podstawie załączonego fragmentu określ relacje między Bogiem i człowiekiem w wierszu Pan Błyszczyński B. Leśmiana. Zwróć uwagę na artystyczne ujęcie tematu

LITERATURA WSPÓŁCZESNA
1. Na podstawie opowiadania Proszę państwa do gazu T. Borowskiego przedstaw proces zlagrowania człowieka. Odwołaj się zwłaszcza do zamieszczonego niżej fragmentu

2. Czy w świecie sowieckich łagrów możliwe jest zachowanie człowieczeństwa? - Odpowiedz na pytanie, odwołując się do podanego fragmentu i całej powieści G. Herlinga-Grudzińskiego pt. Inny świat

3. Relacje między mitem a prawdą w dokumencie H. Krall Zdążyć przed Panem Bogiem. Odwołaj się do całego utworu, a zwłaszcza do poniższego fragmentu

4. Interpretując wiersze Cz. Miłosza W Warszawie i Który skrzywdziłeś zwróć uwagę na to, jaką rolę przypisuje autor współczesnemu poecie

5. Tragizm pokolenia Kolumbów w poezji K. K. Baczyńskiego. W wypracowaniu odwołaj się do znanych Ci wierszy poety oraz wykorzystaj wnioski z interpretacji tekstu Pokolenie II

6. Jaką koncepcję historiozoficzną odnajdujesz w poezji K. K. Baczyńskiego? Odwołaj się do wiersza Historia

7. Interpretując wiersze T. Różewicza Ocalony i Lament, przedstaw kondycję człowieka po wojnie

8. Wyjaśnij pojęcie „postawy wyprostowanej”, odwołując się do Przesłania Pana Cogito Z. Herberta

9. W jaki sposób poeta zachwyca się codziennością? Odpowiedz na podstawie utworów M. Białoszewskiego: Podłogo, błogosław! i Szare eminencje zachwytu

10. Ironiczna refleksja nad człowiekiem w poezji W. Szymborskiej. Rozwiń myśl, odwołując się do tekstów Szkielet jaszczura i Sto pociech
Powrót do góry

Gość

GOSC

PostWysłany: Czw Wrz 25, 2008 12:46
Temat postu: praca
Odpowiedz z cytatem

Witam! Jeśli wybrałeś temat o reklamie to gratuluje wyboru gdyż moim zdaniem jest to jeden z lepszych tematów w którym można wykazać się kreatywnością. Laughing
Jeżeli natomiast nie wiesz co wybrać lub jak sie za to zabrac mam do zaoferowanie prace;

„ Wykorzystując przykład tekstów reklamowych, scharakteryzuj obecną w nich językową kreację świata oraz wskaż elementy manipulacji w procesie komunikacji ”

Do pracy dołaczam bibliografię, plan ramowy, prezentację w Power Point, filmiki reklam oraz wszystkie materiały z których korzystałam.

cena to 50 zł.
Mój mail: kinia_@vp.pl Very Happy
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
WSR Strona Główna
->Pomoc dla
Strona 1 z 1

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach