Witamy w Szkola Reklamy, WSR
  » Strona główna / » ADRES + TELEFONY / » REKRUTACJA / » Forum / » Artykuły / » Szkoła Wizażu
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Czy cukier krzepi? :) Potrzebuje rady kogoś konkretnego:)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    WSR Strona Główna
->Pomoc dla
Poprzedni temat::Następny temat 
Autor Wiadomość
gosiakmaly
Nowy(a)

PostWysłany: Nie Maj 11, 2008 15:41
Temat postu: Czy cukier krzepi? :) Potrzebuje rady kogoś konkretnego:)
Odpowiedz z cytatem

Nie przychodzę po pomoc z pustymi rękami Smile
Prace mam do połowy napisaną, mam tylko jeden martwy punkt przez który nie mogę przebrnąc.
NIE MAM ZIELONEGO POJĘCIA JAK REKLAMA WYKORZYSTUJE FUNKCJĘ FATYCZNĄ JĘZYKA! MUSZĘ TO UJĄĆ W MOJEJ PRACY.

A oto ona. Chyba ciekawa:)

„Omów funkcje języka w tekstach reklamowych. Odwołaj się do wybranych przykładów reklam.”

Nie potrzebny mi oryginalny wstęp, ponieważ to warstwa merytoryczna mojej pracy powinna być najważniejsza.

Takie stwierdzenie na początku pracy maturalnej może szokować. U jednych wywołać uśmiech, z kolei u innych wzbudzić antypatię. Tak właśnie powinna oddziaływać reklama. Komunikat spełnił podwójną rolę – zaznaczył, iż praca maturalna nadawcy jest erudycyjna i trochę przekornie wobec przedstawionej treści, był oryginalny przełamując przecież formę standardowego wstępu wypowiedzi. Podobny schemat wykorzystuje reklama papierosów której slogan brzmi: „Nasze papierosy nie potrzebują żadnej reklamy”.
To fascynujące ze za pomocą języka, mając świadomość w jaki sposób go wykorzystać, można osiągnąć dowolny wyznaczony cel. W przypadku reklamy, bo to na niej mam się skupić, która w obecnych czasach jest zjawiskiem powszechnym i wpisanym w naszą codzienność, celem tym jest oczywiście wzbudzenie zainteresowania danym produktem, usługą. czy marką. Moim zadaniem jest przeanalizowanie tekstów reklamowych pod kątem czysto językowym, ze szczególnym uwzględnieniem funkcji jakie on spełnia. Tu językowe mechanizmy wykorzystują przede wszystkim funkcję perswazyjną, opierając się niejednokrotnie na zasadach wypracowanych już przez retorykę antyczną. Według teorii aktu komunikacji Roberta Jakobsona, funkcje języka (czyli właśnie impresywna, ale i ekspresywna, poetycka, informacyjna, fatyczna, przyporządkowane są elementom sytuacji komunikacyjnej . Istnieje zatem orientacja na nadawcę, odbiorcę, komunikat, kod, kontekst i kontakt. Warto jednak zaznaczyć, iż tekst reklamowy poszukując coraz to nowych, świeżych środków wyrazu, pełni jednocześnie wiele funkcji, które przyporządkowane są ostatecznie funkcji perswazyjnej.
W MOJEJ PRACY CHCĘ POKAZAĆ JAK REKLAMA WYKORZYSTUJE, a nawiązując do tytułu książki Jerzego Bralczyka, „SPRZEDAJE” JĘZYK, czyli krótko mówiąc - w jaki sposób są w tekście reklamowym realizowane jego poszczególne funkcje.

Wydaje się iż reklama powinna spełniać przede wszystkim funkcję informacyjną, która służy przedstawieniu produktu. Powinniśmy przecież oczekiwać rzetelnych i obiektywnych danych i na ich podstawie dokonać wyboru co do ewentualnego zakupu. Tymczasem funkcja ta jest ograniczona do niezbędnego minimum. Na przykład w reklamie prasowej perfum Channel realizowana jest w postaci samej nazwy marki i produktu, dominuje za to warstwa graficzna.
Warstwa informacyjna wzbogacona może być poprzez wymienienie dokładniejszych danych takich jak telefon, adres czy detaliczne informacje o składzie jak w tej reklamie żelu : „Żel peelingujący antycellulitowy LIRENE zawiera glukozyd kokosowy - niejonowy środek powierzchniowo czynny, łagodny detergent i kondycjoner.” Zbyt duże nagromadzenie takich informacji powoduje jednak niepotrzebny chaos. Stosowanie zaś profesjonalizmów i zagadnień naukowych jest , o czym warto wspomnieć , doskonałym zabiegiem psychologicznym. To bardzo prosty sposób na wzbudzenie zaufania i zarazem naiwnego przekonania o cudownych właściwościach danego produktu. Wyżej wspomniany glukozyd kokosowy jest przecież tylko zwyczajnym środkiem myjącym lecz to nie brzmi już tak imponująco.
Paradoksalnie, wbrew wstępnym założeniom iż funkcja informacyjna powinna odgrywać rolę decydującą, realizowana jest w tekście reklamowym nieodłącznie ale zazwyczaj w małym stopniu. Zjawisko to tłumaczy doskonale Mirosław Łesyszak w słowach : Reklama jest wizją absolutnie doskonałej
rzeczywistości, ponieważ opowiada projekt wirtualnego świata.”
To prawda, lubimy wierzyć w utopijne wizje jakie ukazuje nam reklama ale to inne funkcje języka służą ich kreowaniu w bardziej wyrazisty sposób.

Nim na odbiorcę zacznie się wpływać, należy oczywiście nawiązać z nim kontakt. Służy ku temu funkcja fatyczna języka. Charakterystyczna jest w komunikacji potocznej (przywitanie się, rozmowa telefoniczna lub pożegnanie się) lecz w reklamie również znajduje zastosowanie. [tyle że własnie nie wiem jakie Smile nie potrafie przede wszystkim znaleźć przykładow to potwierdzających]

Reklama to specyficzna gra nadawcy z odbiorcą. Również na emocjach. Funkcja ekspresywna języka polega na wyrażaniu poprzez wypowiedź emocji i stanów wewnętrznych osoby mówiącej. Wykorzystuje środki językowe zdradzające uczucia mówiącego, wobec tematu wypowiedzi lub odbiorcy. Realizowana jest na wiele sposobów.
Dobrym przykładem jest operowanie skojarzeniami, które angażują odbiorcę, dają poczucie satysfakcji ze zrozumienia aluzji. W kultowej już reklamie proszku do prania POLLENA 2000, którą zaraz wyświetlę, wykorzystany jest ten właśnie zabieg.
Zaczerpnięty tu został motyw z „Potopu” Henryka Sienkiewicza. Słynne pytanie Kiemliczów - „Ojciec, prać?” nabiera nowego sensu. Może być rozumiane odmiennie w rożnych kontekstach. Jest to prosty ale efektowny zabieg zamiany pól semantycznych.
Kolejny to forma bezpośrednich wyznań jak : „Zawsze miałam problem z niesfornymi plamami dopóki nie odkryłam nowego PERSIL GREEN POWER”. Dzięki nim możemy utożsamiać się z narratorem.
Nie sposób nie powiedzieć o wyrazach wartościujących zabarwieniu emocjonalnym. (...praca jeszcze w toku przygotowan ale mam plan Smile )
- przedrostki typu super,giga, mega, naj.

- formy deminutywne: „brzuszki to kochają”, reklamy gerbera.

FUNKCJA POETYCKA
Hiperbola, metafora, peryfraza, anafora, neologizmy, gra słow, pytanie retoryczne , frazeologizmy

IMPRESYWNA

Zbyt agresywna w czystej postaci :wykrzyknień i trybu rozkazującego. Ale tak naprawdę w niej się wszystko zawiera. Srodki językowe tropy inne sa jej podporządkowane(...)

CHODZI MI TYLKO O FUNKCJĘ FATYCZNĄ.
Dziękuje jesli ktoś to przeczyta i da mi chociażby krótką radę która mnie naprowadzi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora

gosiakmaly
Nowy(a)

PostWysłany: Pon Maj 12, 2008 11:25
Temat postu: Hej,wiem ze jest tu kupa fachowców którzy sie na tym znaja!
Odpowiedz z cytatem

Kochani chodzi mi tylko jak funkcja FATYCZNA JĘZYKA JEST REALIZOWANA W REKLAMIE.
Pare słów wyjasnienia Smile

Mam narazie:
Nim na odbiorcę zacznie się wpływać, należy oczywiście nawiązać z nim kontakt. Służy ku temu funkcja fatyczna języka. Charakterystyczna jest w komunikacji potocznej (przywitanie się, rozmowa telefoniczna lub pożegnanie się) lecz w reklamie również znajduje zastosowanie. Zwroty, typu: ( NIE WIEM JAKIE WŁASNIE!) angażują odbiorcę i podtrzymują kontakt.

Powiedzcie mi prosze moi drodzy co jest z tą funkcją fatyczna!Smile Czy ja dobrze mysle, jjjeeeejjjj!Smile
Podzielcie sie wiedza Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora

myimmortal
Zaczyna działać
Zaczyna działać

PostWysłany: Pon Maj 12, 2008 23:21
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

z pierwszego lepszego slownika:

fatyczny (o mowie, porozumiewaniu się, rozmowie) wyjawiający uczucia, poświęcony wymianie wrażeń, tworzeniu atmosfery towarzyskiej, a nie wymianie idei czy informacji.

Etym. - gr. phatós 'powiedziany' od phánai 'mówić; powiadać'.

czyli tak na chłopski rozum - chyba chodzi tu o emocjonalne wpływanie na odbiorcę... z tym że ręki sobie nie dam uciąć czy to faKtycznie o to chodzi Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Odwiedź stronę autora

gosiakmaly
Nowy(a)

PostWysłany: Sro Maj 14, 2008 13:29
Temat postu: :)
Odpowiedz z cytatem

Hm, to wprowadziło zupełnie nowe spojrzenie, dziekuje Smile
Tak czy inaczej, należy spojrzeć na to zagadnienie sztywno pod kątem teorii aktu komunikacji Roberta Jakobsona a nie etymologii słowa "fatyczny".
Twoje spojrzenie pasuje chyba bardziej chyba bardziej do funkcji emotywnej:)

I to jest właśnie ból. Jak, za pomocą jakich środków reklama podtrzymuje kontakt z nami odbiorcami?
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
WSR Strona Główna
->Pomoc dla
Strona 1 z 1

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach