Witamy w Szkola Reklamy, WSR
  » Strona główna / » KONTAKT / » REKRUTACJA / » Forum / » Artykuły / » Kursy Foto / » Szkoła Wizażu
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

język reklamy i świat jaki kreuje
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    WSR Strona Główna
->Pomoc dla
Poprzedni temat::Następny temat 
Autor Wiadomość
dominika
Gość
GOSC

PostWysłany: Nie Lut 20, 2005 13:05
Temat postu: język reklamy i świat jaki kreuje
Odpowiedz z cytatem

proszę o pomoc. moj temat brzmi: " dokonując analizy różnych reklam wyjaśnij jaki obraz świata one kreują" przeczytalam już pare książek i mam pewną wiedze na temat języka w reklamie. moj problem jest nastepujacy: musze opracowac ten temat na przykładzie reklam telewizyjnych, prasowych, radiowych oraz na billboardach i brakuje mi odnośników czyli reklam. Uważam że jest to za dużo przykładów i łatwiej by było skupic sie na jednym, ale nie mam tak łatwo. Nie mam zielonego pojęcia jakie reklamy przedstawic i proszę o pomoc. myślałam nad reklama jakiegos produktu typu proszek itd., oraz reklamę prestiżową ale co dalej?? jak mam to przedstawic?nie mam ogolnego planu tej prezentacji. nie wiem jak zacząćSad( czasu coraz mniej......
mój email: doma202@wp.pl
Powrót do góry

andy
Ekspert
Ekspert

PostWysłany: Wto Lut 22, 2005 14:16
Temat postu: reklama marketing ideologia pop-art
Odpowiedz z cytatem

Najprościej i najkrócej mówiąc reklama kreuje świat konsumpcji.
Swiat idealny, często przypominający bogów z Olimpu.
Kreuje także świat potrzeb / zachcianek (needs / wants).
Tworzy problemy (np. za mało masz energii itd.) i proponuje rozwiązanie: nasz produkt sprawi, że twoje problemy znikną.

(niezależnie od tego jaką reklamę będziesz analizować, w sposób jawny, lub "niewprost" dostrzeżesz takie manipulacje / motywy)

I jescze kilka luźnych uwag:

/"nietypowe definicje"/

1. Reklama to sztuka uwodzenia.

2. Marketing jest sztuką zdobywania ludzkich umysłów.

3. Reklama jest tym, co wzbudza chęć na to, co jest niezbędne i sprawia, że jest niezbędne to, na co ma się ochotę (Robert Leduc, cytat z "Qu'est-ce que la publicite")

4. To pieniądz sprawia, że sztuka staje się piękna i pociągająca. Business-Art to szczebel wyżej od sztuki. Zaczynałem jako artysta komercyjny, a chciałbym skończyć jak Business-Artist (Andy Warhol)

5. (...) Nie ma już sztuki (np. wszystko, co istnieje jest piękne, a wobec tego, po cóż sztuka? All is pretty - to hasło pop-artu); nie można też wydzielić odrębnej klasy przedmiotów, którym przysługiwałoby miano dzieł sztuki - dziełem jest po prostu to, co za dzieło uważamy (rozpoczęło się to od słynnej rzeźby Duchampa - muszli klozetowej eksponowanej na wystawie jako "Fontanna"); za proces artystyczny uznane zostało nawet mówienie o sztuce, definiowanie, czy jest, czy też czym nie jest sztuka, dzieło" (Maria Gołaszewska, "Estetyka i antyestetyka")

6. [Co robi z nami reklama? Doskonale obrazuje to cytat z "Diabelskiego drzewa" Kosińskiego]
Synonimami słowa "bogaty" są między innymi: niezależny, kapitalista, produktywny, żyzny, wzbudzający szacunek, majestatyczny, estetyczny, aromatyczny, rozkoszny, wyborny i harmonijny. Natomiast synonimy słowa "biedny" są następujące: zakłapotany, zubożały, wyczerpany, nieszczęśliwy, gorszy, trywialny, nędzny, wzbudzający pogardę, ułomny, bezwartościowy, wulgarny, podły, zwietrzały, mdły, niestosowny, kiepski, stęchły, posępny, wzbudzający litość.

7. Żyjemy wewnątrz mediów. My jesteśmy ich zawartością. Obrazy telewizyjne przychodzą do nas szybko i w takiej obfitości, iż pochłaniają nas i piętnują. Jesteśmy w nich pogrążeni. To jest podobne do wskakiwania do wody. Jesteśmy otoczeni, a to, co otoczone bierze udział. Telewizja nie spływa po nas, a potem "opuszcza nasze umysły". Ona wchodzi w umysł bardzo głęboko. Podświadomość to świat, w którym wszystko magazynujemy, nie tylko fragmenty, a telewizja tę podświadomość rowija i powiększa (Ted Carpenter z tekstu Petera Wooda "Telewizja jako sen")

8. [najważniejszym dla reklamy mitem jest mit konsumpcji] To mit wiecznej, zawsze uśmiechniętej młodości, mit stałej gotowości seksualnej, mit gargantuicznego apetytu, mit odwagi i inicjatywy, to mit wiecznego nowatorstwa, wiecznej eksploracji, wiecznego optymizmu. (Mieczysław Porębski)

9. [o problemach z badaniami rynku] Ludzie często nieświadomie i biernie poddają się naciskowi i przyjmują mechaniczne wzorce postaw, zachowań, a nawet, a nawet myślenia. Ankietowani przez socjologów bardzo często udzielają odpowiedzi oczekiwanej, w ich przekonaniu, przez zadających pytanie. (Eugeniusz Wilk, "Amerykańska propozycja analizy ideologicznej", [w:] Sztuka filmowej interpretacji. Antologia przekładów pod red. W. Godzica. Kraków.

10. Polecam lekturę z naszego forum <a href="http://www.szkolareklamy.pl/ftopicp-12021-.html#12021"> Głupota dźwignią reklamy</a>.
Powrót do góry
Zobacz profil autora

dominika
Gość
GOSC

PostWysłany: Wto Lut 22, 2005 17:48
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

dziekuje za te materiały. a czy macie moze reklame toyoty avensis pt."Ptyś" to jest ta z chłopcem ktory niechce wytrzec rączek o siedzenie samochodu????pilnie poszukuje
Powrót do góry

andy
Ekspert
Ekspert

PostWysłany: Wto Lut 22, 2005 17:58
Temat postu: video, reklama TV
Odpowiedz z cytatem

Moja chyba nie mieć Wink Ale jeśli nie otrzymałabyś szybko odpowiedzi co jakiś czas się przypominaj. Teraz są ferie Wink Ktoś, kto ma tę reklamę może np. odpoczywać właśnie na Proxima Centauri Very Happy

pozdrowienia
Powrót do góry
Zobacz profil autora

kitka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

PostWysłany: Sro Lut 23, 2005 13:50
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Czesc Doma Smile

Szukalam, szukalam ale nie znalazlam tej Toyotki.
Za to znalazlam kilka innych fajnych rzeczy, na pewno ci sie przydadza Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij email

Peps...
Gość
GOSC

PostWysłany: Nie Lut 27, 2005 15:15
Temat postu: ludzie pomocy :)
Odpowiedz z cytatem

W tym roku mam mature, na polski ustny wybrałem temat : Przeanalizuj różne przekazy reklamowe (język, świat przedstawiony, bohaterowie, struktura, kompozycję, budowa). Jaki obraz świata one kreują?
Pomocy !! Potrzeba mi filmikow z reklamami, a nie mam pojecia gdzie takie mozna znalezc
Crying or Very sad szczegoolnie licze na pomoc Kitki Very Happy
Powrót do góry

andy
Ekspert
Ekspert

PostWysłany: Sro Mar 02, 2005 11:53
Temat postu: ideologia reklamy
Odpowiedz z cytatem

Peps, jaki świat kreują - masz garść informacji "kilka pięter" wyżej. Skąd wziąć reklamy? Dziennie rozmaite stacje emitują ich bez liku niemal. Po prostu nagrywaj bloki reklam z różnych stacji TV, za tydzień będziesz miał zapewne całą kasetę zapełnioną.

Mam nadzieję, że to nie jest trudne zadanie? Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora

GoSuPiCaSsO
Nowy(a)

PostWysłany: Sro Mar 09, 2005 18:37
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Na moj gust Andy to jakas szycha Smile

GoSuPiCaSsO
Nowy(a)

PostWysłany: Nie Mar 13, 2005 14:35
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja potrzebuje rowniez paru reklam.

Reklama Simplusa - Z tych pierwszych w ktorej chodzil ten bialy ludzic i powtarzal " Simplus Super "

Reklama - Mr. Muscle - ta w ktorym uzyta jest karykatura w celu ukazania jak zachowuje sie facet ktory nie uzywa tego produktu. Razz

Reklama Whiskas w ktorej jest mowa " Twoj kot kupowalby Whiskas "

I tu najwiekszy problem Reklama telefonu Motorola nie wiem jaki model w reklamie widzimy chlopaka ktory spiewa a raczej falszuje do swojej dziewczyny " Jestes dla mnie wszystkim " Ta rekalma byla emitowana 2-3-4 lata temu ;/
Powrót do góry
Zobacz profil autora

mieze
Bywalec
Bywalec

PostWysłany: Nie Mar 13, 2005 20:27
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

GoSuPiCaSsO napisał:
Na moj gust Andy to jakas szycha Smile

http://www.szkolareklamy.pl/ftopic-1797-days0-orderasc-45.html Twisted Evil

No naked little men sat on the summit dispensing wisdom, because the first thing the truly wise man works out is that sitting around on mountaintops gives you not only haemorrhoids but frostbitten haemorrhoids.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij email Odwiedź stronę autora

Kesonex
WSR Guru
WSR Guru

PostWysłany: Pon Mar 14, 2005 9:45
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ludzie jest tyle programow P2P ze nie wierze ze nie da sie tego znalesc od kogos !!! Sam osobiscie polowe znalazlem Laughing

Jestem TU....
Powrót do góry

GoSuPiCaSsO
Nowy(a)

PostWysłany: Pon Mar 14, 2005 14:57
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mam ten sam temat. Potrzebuje stronek linkow wszystkiego co wiecie gdzie mozna znalezc Pliki wideo z reklamami polskimi.
Widzialem cos w ktorys yopicach mysle ze dobrze by bylo te linki trzmac w 1 topicu. Wiec powklejajcie linki do tych stronek z ktorych mozna sciagnac nagrania. Bylbym bardzo wdzieczny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Kesonex
WSR Guru
WSR Guru

PostWysłany: Pon Mar 14, 2005 16:31
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie wolno ustawa o tym zabrania Confused

Jestem TU....
Powrót do góry

GoSuPiCaSsO
Nowy(a)

PostWysłany: Pon Mar 14, 2005 16:46
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

omg od tego zalezy moje byc albo nie byc na maturze ;/ dajcie ktos znac na GG prosze 2599877 ;/
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Lynx
Gość
GOSC

PostWysłany: Nie Kwi 10, 2005 10:50
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Hej, Mam ten sam temat i 10 dni do prezentacji. po zebraniu materiałów właśnie biorę się do pracy. Planuje przedstawic na laptopie 2 może 3 reklamy sportowe (Nike - Just do it ,Adidas - Want to play) i przeanalizowac ich hasla reklamowe, zaś poruszając temat "zwykłych" reklam bilbordowych, przedstawie je w postaci np zdjęcia lub plakatu i takze postaram sie przeanalizować dogłębnie ich przesłanie. Mam nadzieje że będzie dobrze zwłaszcza ze przepustke na studia już mam (index w ręku) lecz mature musze zdać Smile
Pozdrawiam serdecznie
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Wszystkie czasy w strefie
WSR Strona Główna
->Pomoc dla
Strona 1 z 4

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach