Wysłany: Pią Mar 11, 2005 16:42 Temat postu: "Motywy buntu wobec Boga w literaturze wybranych epok&q
Hej....zabieram sie własnie do pisania mojej pracy maturalnej na powyższy temat. Nie bardzo wiem jak mam to zacząc...co w niej zawrzec...co zrobic zeby była interesująca, co mógłbym zamiescic w prezentacji multimedialnej?? Moze jakas dobra duszyczka podpowie mi cos...strasznie bede wdzieczny
Wysłany: Pią Mar 11, 2005 20:36 Temat postu:
Prometeusz-> Bunt przeciwko bogom w imię ludzkości-> Dla dobra ludzi wykradł z Olimpu ogień.
Konrad z "Dziadów" Mickiewicza. Buntuje się przeciwko Bogu, ale bunt ten wzniesiony jest w imię ludzkości.->Wielka Improwizacja- walka z Bogiem o władzę. Monolog Konrada, który właściwie stawia się na równi z Bogiem.
„Ja czuję nieśmiertelność, nieśmiertelność tworzę.
Cóż Ty większego mogłeś zrobić - Boże?”
Pod koniec dochodzi nawet do bluźnierstw- prawie nazywa Boga carem.
"Treny" Kochanowskiego. Buntuje się po śmierci córki. Wątpi w sprawiedliwość boską.
Jan Kasprowicz "Dies Irae"
Takie luźne skojarzenia:-) Mama nadzieję, że się do czegokolwiek przyda:-) _________________ No naked little men sat on the summit dispensing wisdom, because the first thing the truly wise man works out is that sitting around on mountaintops gives you not only haemorrhoids but frostbitten haemorrhoids.
Wysłany: Sob Mar 12, 2005 17:18 Temat postu: Dzieki:))
Własciwie mialem juz utwory do tego tematu...tylko nie wiem jakby fajnie to napisac, co zrobic w prezentacji..., ale i tak strasznie Ci dziekuje...naprawde:))
Wysłany: Sob Mar 12, 2005 18:03 Temat postu: napisz do nas
WItaj,
zajmujemy się pisaniem prac m,aturalnych wraz z planem prezentracji i bibliorgafią oraz uatrakcyjnieniem prezentacji. www.asystent.glt.pl lub tel. 500 68 63 63, mail: asystentglt@wp.pl
Dzieki bardzo...ale to moja matura i moja praca...mysle ze lepiej bedzie jak sam sie postaram i napisze to samodzielnie. Chodziło mi tylko o małe wskazówki.....
Wysłany: Sob Mar 12, 2005 23:00 Temat postu:
RaFFcioo napisał:
Dzieki bardzo...ale to moja matura i moja praca...mysle ze lepiej bedzie jak sam sie postaram i napisze to samodzielnie. Chodziło mi tylko o małe wskazówki.....
_________________ No naked little men sat on the summit dispensing wisdom, because the first thing the truly wise man works out is that sitting around on mountaintops gives you not only haemorrhoids but frostbitten haemorrhoids.
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach