| Poprzedni temat::Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
miezeBywalec

Wysłany: Sob Sie 06, 2005 22:22 Temat postu: Ostatnia książka |
|
|
|
Co żeście ostatnio przeczytali? I dlaczego akurat to, a nie co innego? I co tak naprawdę wpływa na nasz wybór lektury?
Ostatnio byłam w Empiku i kupiłam książkę tylko dlatego, że miała fajny tytuł: "Franz lub dlaczego antylopy biegną jedna obok drugiej". Okazało się, że książka była świetna, ale czy warto tak ryzykować podczas zakupu?- nie mając pojęcia co cię może czekać??  _________________ No naked little men sat on the summit dispensing wisdom, because the first thing the truly wise man works out is that sitting around on mountaintops gives you not only haemorrhoids but frostbitten haemorrhoids. |
|
| Powrót do góry |
|
zyrafaEkspert

Wysłany: Sob Sie 06, 2005 22:37 Temat postu: |
|
|
|
a ja właśnie jestem w trakcie czytania:" Public Relations teoria, praktyka, perspektywy" B. Rozwadowska. O moim wyborze zadecydował temat mojej pracy dyplomowej. Mam już za sobą kilka lekturek i jeszcze dwie przed sobą  . Jest to ciekawa książka jak wszystkie o P.R. - powaga. Ten temat mnie interesuje, ale pewnie gdyby nie dyplomówka to nie sięgnęłabym po te tytuły.
Zazwyczaj czytam książki związane z moimi zainteresowaniami, lub te, które zostały mi polecone przez znajomych. Rzadko, kiedy idę np. do empiku i kupuje pierwszą lepszą. Niestety nie mam tyle czasu na czytanie ile bym chciała, a i ta czynność zabiera mi go dużo- wolno czytam  . _________________ Uśmiechnij się, jutro możesz nie mieć czasu.
"ZYRAFA, MISIA FORUM 2005" - a co jeszcze pamiętam :] |
|
| Powrót do góry |
|
KesonexWSR Guru

Wysłany: Nie Sie 07, 2005 10:24 Temat postu: |
|
|
|
Rozmowy z Bogiem .....Walsha:) _________________ Kesonex®©
Jestem TU.... |
|
| Powrót do góry |
|
pescaZawsze coś napisze

Wysłany: Pon Sie 08, 2005 9:39 Temat postu: |
|
|
|
Aktualnie, już po raz kolejny czytam Ulissesa Joyca. Dlaczego? Bo po prostu uwielbiam te grube tomiszcze i nic na to nie poradze  dorywczo czytam Wielkie wygrane Cortazara, bo lubię tego autora, Strefę Śmierci Kinga (bo dobrze się go czyta w metrze, autobusie etc.) oraz dla odprężenia przed snem Eddingsa cykl Elenium (bo po czym można mieć lepsze sny niż po fantasy?). W następnej kolejności, znając siebie wezmę się za którąś z książek Vargasa Llosy albo Marqueza, pewnie coś z poezji (ostatnio zakupiłam Baczyńskiego), pewnie coś do czytania w komunikacji miejskiej (King, Koonz, Perez-Reverte, ewentualnie Somoza) a na dobranoc pewnia cykl Tamuli wspomnianego już wcześniej Eddingsa  Po prostu to co znajdę na półce.
Co wpływa na mój wybór? Ja dobrze wiem czego w książce szukam, więc naogół wystarczy przeczytać kilka stron w Empiku i już wiem czy dana książka mi się podoba czy nie. Potem pozostaje tylko kwestia zakupu, może jest to głupie ale dla mnie ma duże znaczenie jak książka jest wydana (po prostu bardzo często wracam do książek, które przeczytałam). _________________
smile!
 |
|
| Powrót do góry |
|
andyEkspert

|
Wysłany: Pon Sie 08, 2005 15:22 Temat postu: Joyce |
|
|
|
| pesca napisał: | | Aktualnie, już po raz kolejny czytam Ulissesa Joyca. |
Wow
Niewiele osób na świecie (dosłownie) spotkałem, które przeczytałyby Ulissesa. Dwukrotnie, bowiem jeden raz to za mało, zeby pojąc to arcydzieło. W genialnym tłumaczeniu Macieja Słomczyńskiego; tłumaczył książkę 12 lat, a kiedy było cienko zarabiał na życie jako Joe Alex niezłymi kryminałami
Te naprawdę fajne opowieści tłumacza Ulissesa skrywającego się pod "kryptonimem" Joe Alex także warto przeczytać, serio. |
|
| Powrót do góry |
|
pescaZawsze coś napisze

Wysłany: Wto Sie 09, 2005 9:18 Temat postu: Re: Joyce |
|
|
|
| andy napisał: | | Te naprawdę fajne opowieści tłumacza Ulissesa skrywającego się pod "kryptonimem" Joe Alex także warto przeczytać, serio. |
Dzięki poszukam, bop tego jeszcze nie czytałam. Może też staną się moimi ulubionymi? Kto wie? _________________
smile!
 |
|
| Powrót do góry |
|
zyrafaEkspert

Wysłany: Wto Sie 09, 2005 10:16 Temat postu: |
|
|
|
przepraszam, że się wtrące. Czy może ktoś wie, kim byli whitewashers? Właśnie o nich wyczytałam w tej książce, o której wspomniałam powyżej. Cytuje:
" Reakcja środowisk przemysłowych na krytykę i zatrudnienie dziennikarzy tzw. "WHITEWASHERS", którzy mieli dbać o ich image."
B.Rozwodowska "Public Relations teoria, praktyka, perspektywy", str.27
to chyba po działaniach muckrakers. Czy to byli ludzie od publicity i agenci prasowi, którzy zostali wynajęci przez firmy dla poprawy image? Czy to właśnie Ci ludzie pisali o tych firmach nieprawdę, tuszując prawdziwe problemy i pokazując firmę od najlepszej strony, czego "nie kupili" obywatele? Nie chce walnąć głupoty w mojej pracy dyplomowej, więc jeżeli ktoś coś wie, niech da mi znać- chociażby na GG. dziękuję ślicznie i już nie zawracam głowy ( przynajmniej na razie  ) _________________ Uśmiechnij się, jutro możesz nie mieć czasu.
"ZYRAFA, MISIA FORUM 2005" - a co jeszcze pamiętam :] |
|
| Powrót do góry |
|
GrzywaNowy(a)

|
| Powrót do góry |
|
kasiaW28Nowy(a)
|
Wysłany: Sob Wrz 03, 2005 21:23 Temat postu: |
|
|
|
Uwielbiam książki Deana koontza i S Kinga. Ostatnio przeczytałam "Wielki marsz" S kinga. Polecam. Horror psychologiczny mówiący o wytrzymałości psychicznej i fizycznej ludzi. _________________ Bielizna damska Caprice | producent bielizny |
|
| Powrót do góry |
|
seizeLoża WSR

|
Wysłany: Sob Wrz 03, 2005 21:43 Temat postu: |
|
|
|
Ja pozwole polecic sobie pozycje do ktorej ustawicznie wracam - co zreszta daje sie zauwazyc po stanie ksiazki  - zbior opwiadan :
Hanns Heinz Ewers - Dama Tyfusowa
a przede wszytkim opowiadanie pt. 'Pająk' (Die Spinne) oraz 'Sukkub' (Die Jungfernzeugung) |
|
| Powrót do góry |
|
akashaCzasami coś napisze

|
|
| Powrót do góry |
|
disBywalec

Wysłany: Nie Wrz 25, 2005 0:02 Temat postu: |
|
|
|
akurat książka melissy leży gdzieś u mnie w pokoju - nie czytałam. chwilo za bardzo emocjonalnie podchodzę do wszystkiego i czytanie o osobie, która w wieku 16 lat była nimfomanką i doświadczyła wielu (nie ukrywa tego) nieprzyjemnych, wręcz obrzydliwych rzeczy. książka o samotności i niewłaściwej drodze poczukiwania drugiego człowieka.
a dziś rano skończyłam czytać pierwszą z opowieści z narnii. co prawda zupełnie dla dzieci książka, ale chcę przeczytać, żeby zimą pójść do kina i cieszyć się, że znam książkę.
ostatnio też czytałam anioły i demony dana browna. kryminał, sensacja, czyta się przyjemnie, ale nie jest to nic wyjątkowego. choć kilka rozważań na temat Boga i nauki jest naprawdę ciekawych.[/i] _________________ największa maruda na forum i poza nim |
|
| Powrót do góry |
|
kasiaW28Nowy(a)
|
Wysłany: Nie Wrz 25, 2005 21:07 Temat postu: |
|
|
|
A ja teraz czytam książkę pt"przymus" keith Ablow nie znam tej pisarki to moja pierwsza ksiażka jej autorstwa. ale nawet całkiem niezły thillerek morderstwa 5 miesiecznych bliźniaczek w bardzo bogatej rodzinie, bliżniaczki ubezpieczone na kilka milionów.... jak ktos lubi kryminały, zagadki szpiegowskie itp. to polecam _________________ Bielizna damska Caprice | producent bielizny |
|
| Powrót do góry |
|
WiciuWSR Guru

|
| Powrót do góry |
|
karambaPoczątkujący(a)

Wysłany: Czw Wrz 29, 2005 19:55 Temat postu: |
|
|
|
Ja ostatnio czytuję Bukowskiego. Jeśli ktoś oglądał film "Ćmę barową", to wie o kogo chodzi. Na dokładkę od paru lat zaczytuję się J.Carollem i jakoś nie mogę przestać. |
|
| Powrót do góry |
|
|
|