Witamy w Szkola Reklamy, WSR
  » Strona główna / » KONTAKT / » REKRUTACJA / » Forum / » Artykuły / » Kursy Foto / » Szkoła Wizażu
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Perswazyjna funkcja reklamy - Budowa planu

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    WSR Strona Główna
->Pomoc dla
Poprzedni temat::Następny temat 
Autor Wiadomość
maki_elk
Nowy(a)

PostWysłany: Pon Kwi 24, 2006 16:58
Temat postu: Perswazyjna funkcja reklamy - Budowa planu
Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie. Wrzucam bibliografię, dla tych, którzy jeszcze nie zaczęli nic robić, którzy dopiero zaczną i dla tych, którzy mogliby ją spenetrować Smile
Kopiujcie dowoli, jestem propagatorem open-source Razz

Kod:

Bibliografia

XYZ   ,   klasa   3   LO
Temat:         Omów   perswazyjną   funkcję   języka   reklamy.

I   Literatura   podmiotu:
1)   Wybrane   reklamy   z   strony   :   http://sztuka-reklamy.info/download.html   (wyłącznie   polskie)
2)   Aktualne   reklamy   emitowane   w   telewizji,   radiu,   prasie.
(Wykaz   i   omówienie   wybranych   reklam   odbędzie   się   podczas   prezentacji)

II   Literatura   przedmiotu:
1)   Albin   Krzysztof,   „Reklama”   Część      1:      rozdział   VII   s.   110-119,   Część   2:      rozdział   2   -   „Tekst”   s.   162-170,   rozdział   3-      „Slogan   i   związki   obrazu   z   tekstem”      s.   170-177   ,   Wydawnictwo   Naukowe   PWN   S.A.,   Warszawa   2000,   ISNB:   83-01-13324-4
2)   Bralczyk   Jerzy,   „Język   na   sprzedaż”,   Gdańskie   wydawnictwo   psychologiczne   2004,   ISBN:   83-89574-48-9
3)   Kwarcik   Bogusław   „Co   trzeba   wiedzieć   o   reklamie”      Część      I   –   „Co   to   jest   reklama”   s.   12-14   Część   II   Przekonanie   klienta:   „Emocje   w   reklamie”   52-59   „Perswazja   z   ukrycia”   s.   76-90
Wydawnictwo   Profesjonalnej   Szkoły   Biznesu,   ISBN:   83-854441-43-3
4)   Łodziańska-Grabowska   Joanna   „Efektywność   reklamy”   Organizacyjno   psychologiczne   aspekty   reklamy,   1.   Istota   i   funkcje   reklamy   s.   13-17   ,   Polskie   Wydawnictwo   Ekonomiczne,   Warszawa   1996,   ISBN:   83-208-1037-X
-   Artykuły   z   gazet   i   Internetu      :
5)   Augustynek   Andrzej:   „Reklama   podprogowa   -   fakt   czy   artefakt?”,      "Wiedza   i   Życie"   1998   nr   7   s.   56-   58   
6)   Całk   Grzegorz:   „Skojarzenia,
czyli   o   kotwicach   w   reklamie.”      http://www.perswazja.pl/perswazja/web_index.nsf/web-all/reklama2   
7)   Janus-Kwiatkowska   Katarzyna   „Mechanizmy   perswazyjne   w   reklamie.”   http://em.pwn.pl/media/reklama.html   –   Encyklopedia   multimedialna   PWN
8)   Kulik   Andrzej:   „Cena   autorytetu.”   Reklamodawcy   nagminnie   powołują   się   na   nie   istniejące   lub   pozorowane   badania   naukowe.   "Wprost"   2000   nr   45   s.   32
9)   Maison   Dominika:   Reklama   i   erotyka.   "Charaktery"   2002   nr   7   s.   38-   39   
10)   Gaweł   Piotr   „Lekcja   reklamy.   Reklama   radykalnie   zmieniła   nasze   zwyczaje”   Tygodnik   "Wprost",   Nr   932   (08   października   2000)

Czy to nie jest za dużo materiałów. Polonistka tak śmie twierdzić, a co najgorsze, mój plan + bibliografia ma zająć stronę A4.

Teraz druga kwestia.
Mam prezentować szanownej Komisji mechanizmy jakie się stosuje aby przyciągnąć potencjalnego klienta do kupna. Jak reklama wpływa na nasze zachowanie. Za pomocą jakich technik językowych, wizualnych twórcy reklam na nas polują. Coś jeszcze?
Należy dodać wnioski: tutaj jest gorzej
Język reklamy jest ukierunkowany na stworzenie potrzeby kupna określonego dobra materialnego.
Język reklamy ściśle oddziaływuje na naszą psychikę, podświadomość, stwarzając złudne wyobrażenie potrezby kupowania.

Prosiłbym o wskazanie dydaktycznych błędów i pomoc w dalszym wyprowadzeniu wniosków i poprawne spojrzenie na - perswazyną funkcję języka reklamy. Liczę na pozytywny oddzwięk Smile
Dziękuję miłym ludziom za współpracę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora

maki_elk
Nowy(a)

PostWysłany: Pon Kwi 24, 2006 17:48
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tak analizując materiały mam koncept:
Otóż miałem do dyspozycji kiedyś A.Batko książkę ebook "Język perswazji" tam było o różnych sposobach językowych. Przedstawię teorię a potem będę pokazywał na materiale reklam.

-----
Stworzyłem konkretny aczkolwiek lapidarny plan prezentacji
Plan prezentacji:
1) Krótka historia reklamy, perswazji. Definicja naukowa perswazji i reklamy. Kulturowy aspekt reklamy.
2) Ukazanie podstawowych cech gatunkowych komunikatu reklamy.
3) Omówienie gramatyki, frazeologii , doboru odpowiednich słów w reklamie
4) Rodzaje reklamy (telewizyjna, prasowa, radiowa, internetowa)
5) Bodźce w reklamie : dźwięk, obraz, zapach i ich perswazyjność.
6) Na podstawie podanych reklam omawianie mechanizmów reklamy.
Wnioski
1) Język reklamy jest ukierunkowany na stworzenie potrzeby kupna określonego dobra materialnego.
2) Język reklamy ściśle oddziaływuje na naszą psychikę, podświadomość, stwarzając złudne wyobrażenie potrezby kupowania.

Zauważyłem tutaj niewątpliwą działalność Andiego, który zna się na rzeczy i ma autorytet.
Proszę aby każdy podał słowa klucze, aforyzmy, które pomogą mi stworzyć ciekawą prezentację.
Jeszcze jedno czy reklama durexa :
"Klientom konkurencji, życzymy wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Ojca ... Durex Wink" Będzie odpowiednia. Chodzi mi o względy, że firma reklamuje prezerwatywy Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Gość

GOSC

PostWysłany: Pon Gru 18, 2006 9:49
Temat postu: Re: Perswazyjna funkcja reklamy - Budowa planu
Odpowiedz z cytatem

maki_elk napisał:
Witam serdecznie. Wrzucam bibliografię, dla tych, którzy jeszcze nie zaczęli nic robić, którzy dopiero zaczną i dla tych, którzy mogliby ją spenetrować Smile

Kod:

Bibliografia

XYZ   ,   klasa   3   LO

1)   Wybrane   reklamy   z   strony   :   http://sztuka-reklamy.info/download.html   (wyłącznie   polskie)
(Wykaz   i   omówienie   wybranych   reklam   odbędzie   się   podczas   prezentacji)

1)   Albin   Krzysztof,   „Reklama”   Część      1:      rozdział   VII   s.   110-119,   Część   2:      rozdział   2   -   „Tekst”   s.   162-170,   rozdział   3-      „Slogan   i   związki   obrazu   z   tekstem”      s.   170-177   ,   Wydawnictwo   Naukowe   PWN   S.A.,   Warszawa   2000,   ISNB:   83-01-13324-4
2)   Bralczyk   Jerzy,   „Język   na   sprzedaż”,   Gdańskie   wydawnictwo   psychologiczne   2004,   ISBN:   83-89574-48-9
3)   Kwarcik   Bogusław   „Co   trzeba   wiedzieć   o   reklamie”      Część      I   –   „Co   to   jest   reklama”   s.   12-14   Część   II   Przekonanie   klienta:   „Emocje   w   reklamie”   52-59   „Perswazja   z   ukrycia”   s.   76-90
4)   Łodziańska-Grabowska   Joanna   „Efektywność   reklamy”   Organizacyjno   psychologiczne   aspekty   reklamy,   1.   Istota   i   funkcje   reklamy   s.   13-17   ,   Polskie   Wydawnictwo   Ekonomiczne,   Warszawa   1996,   ISBN:   83-208-1037-X
5)   Augustynek   Andrzej:   „Reklama   podprogowa   -   fakt   czy   artefakt?”,      "Wiedza   i   Życie"   1998   nr   7   s.   56-   58   
czyli   o   kotwicach   w   reklamie.”      http://www.perswazja.pl/perswazja/web_index.nsf/web-all/reklama2   
7)   Janus-Kwiatkowska   Katarzyna   „Mechanizmy   perswazyjne   w   reklamie.”   http://em.pwn.pl/media/reklama.html   –   Encyklopedia   multimedialna   PWN
8)   Kulik   Andrzej:   „Cena   autorytetu.”   Reklamodawcy   nagminnie   powołują   się   na   nie   istniejące   lub   pozorowane   badania   naukowe.   "Wprost"   2000   nr   45   s.   32
9)   Maison   Dominika:   Reklama   i   erotyka.   "Charaktery"   2002   nr   7   s.   38-   39   
10)   Gaweł   Piotr   „Lekcja   reklamy.   Reklama   radykalnie   zmieniła   nasze   zwyczaje”   Tygodnik   "Wprost",   Nr   932   (08   października   2000)

Czy to nie jest za dużo materiałów. Polonistka tak śmie twierdzić, a co najgorsze, mój plan + bibliografia ma zająć stronę A4.

Teraz druga kwestia.
Mam prezentować szanownej Komisji mechanizmy jakie się stosuje aby przyciągnąć potencjalnego klienta do kupna. Jak reklama wpływa na nasze zachowanie. Za pomocą jakich technik językowych, wizualnych twórcy reklam na nas polują. Coś jeszcze?
Język reklamy jest ukierunkowany na stworzenie potrzeby kupna określonego dobra materialnego.
Język reklamy ściśle oddziaływuje na naszą psychikę, podświadomość, stwarzając złudne wyobrażenie potrezby kupowania.

Prosiłbym o wskazanie dydaktycznych błędów i pomoc w dalszym wyprowadzeniu wniosków i poprawne spojrzenie na - perswazyną funkcję języka reklamy. Liczę na pozytywny oddzwięk Smile
Powrót do góry

sinar
Loża WSR
Loża WSR

PostWysłany: Pon Gru 18, 2006 10:22
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

maki_elk napisał:
Zauważyłem tutaj niewątpliwą działalność Andiego, który zna się na rzeczy i ma autorytet
Nom z tego co wiem to Andy dziala juz na innym forum...

mischa
Nowy(a)

PostWysłany: Sro Lut 14, 2007 12:39
Temat postu: perswazyjna funkcja języka reklam;)
Odpowiedz z cytatem

hey;)
Ja również mam zbliżony temat maturalny a mianowicie:
"Omów perswazyjną funkcję języka reklam"

Mam nadzieje na wymiane zdań, poglądów, pomysłów i szeroko rozumiana współprace:) jakby co piszcie na gg.
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Gość

GOSC

PostWysłany: Nie Mar 30, 2008 12:29
Temat postu: Re: Perswazyjna funkcja reklamy - Budowa planu
Odpowiedz z cytatem

Anonim napisał:
maki_elk napisał:

Kod:

Bibliografia

XYZ   ,   klasa   3   LO

Teraz druga kwestia.

Powrót do góry

Gość

GOSC

PostWysłany: Nie Mar 30, 2008 12:37
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tutaj maki
podaję stronkę książki bralczyka
"język na sprzedaż"
http://rapidshare.de/files/38970188/ksi__261_zka_jpg.rar.html
Powrót do góry

Gość

GOSC

PostWysłany: Pią Paź 17, 2008 19:04
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Anonim napisał:
tutaj maki
podaję stronkę książki bralczyka
"język na sprzedaż"
http://rapidshare.de/files/38970188/ksi__261_zka_jpg.rar.html

czy mógłbyś podać jakiś inny adres, gdzie będzie można znaleźć bralczyka? Na ten, który juz podałeś nie mogę wejść. Proszę...
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
WSR Strona Główna
->Pomoc dla
Strona 1 z 1

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach