| Poprzedni temat::Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
TerrorystkaCzasami coś napisze

Wysłany: Pon Wrz 15, 2008 20:43 Temat postu: "Władca Pierścieni" czy "Harry Potter" |
|
|
|
Witam Wszystkich zainteresowanych literaturą fantazy  W tym wpisie chciałabym poznać Wasze stanowiska na następujący temat: Który utwór literacki jest waszym zdaniem ciekawszy? Czy jest to "Władca Pierścieni" czy może słynne przygody małego czarodzieja Harrego Pottera? Jak wszyscy dobrze wiemy lub przynajmniej orientujemy się w owych książkach poruszają one zupełnie inne wątki oraz posiadają odmienne od siebie fabuły jednak posiadają wspólne cechy :gatunek literacki i wielką popularność
Tak więc pojedynek czas zacząć! Kto wygra to starcie? Kto będzie zwycięzcą? J.R.R. Tolkien czy Joanne Kathleen Rowling ?
Zapraszam do dyskusji  ! |
|
| Powrót do góry |
|
Artur0Zadomowił(a) się

Wysłany: Pon Wrz 15, 2008 21:06 Temat postu: |
|
|
|
Oh pliizzz... To żeś dała porównanie... To jakby porównać Kubusia Puchatka, do Ojca Chrzestnego.  Wprawdzie Władcę miałem za sobą już w czwartej klasie podstawówki, ale w porównaniu do Harry'ego, jest tysiąckrotnie ambitniejszy. To do niego lubię wrócić na jakiś czas, a nie do wypocin pani Rowling, bo potrafi tak wyrysować tak cały świat w głowie, jak niewielu potrafi. H.P. to bajeczka, trylogia Tolkiena, to powieść pełną gębą.  _________________
"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa." - Julian Tuwim |
|
| Powrót do góry |
|

Wysłany: Pon Wrz 15, 2008 21:10 Temat postu: |
|
|
|
Ja również zdecydowanie wole Władce Pierścieni  Uważam tak jak Ty ze jest ambitniejszy i zdecydowanie bardziej interesujący niż Harry  Ale znam osoby które zdecydowanie wolą Harrego |
|
| Powrót do góry |
|
Artur0Zadomowił(a) się

|
| Powrót do góry |
|
AugustannaPoczątkujący(a)

Wysłany: Pon Wrz 15, 2008 23:08 Temat postu: |
|
|
|
Nie wiem co tak bardzo ambitnego jest w twórczości Tolkiena, ale dobra- nie będę się kłócić- był wielki, był prekursorem gatunku, koniec kropka.
Co nie zmienia faktu, że o wiele przyjemniej czytało mi się HP. Proste, lekkie, akurat żeby się odprężyć.
Władca Pierścieni+poboczne książki mnie zbytnio znudziły.
Ale i tak do żadnego z wyżej wymienionych tytułów nie jestem ani trochę przywiązana. _________________
"Everytime an emo kid cries,
A Viking comes from the pagan lands,
And dismembers him." |
|
| Powrót do góry |
|
pescaEkspert

Wysłany: Wto Wrz 16, 2008 0:32 Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
KinfolkEkspert

Wysłany: Wto Wrz 16, 2008 8:25 Temat postu: |
|
|
|
| pesca napisał: | | Ja osobiście zgadzam się ArturO - generalnie porównywanie Tolkiena z twórczością p. Rowling jest trochę nie na miejscu. Myślę, że obie serie mają /miały/ mieć zupełnie inną grupę odbiorców i w związku z tym napisane są w zupełnie inny sposób. Ciężko porównywać coś co tak naprawdę łączy jedynie gatunek [ja porównywałabym np. Tolkien'a np. z Eddings'em czy Pottera z Eragonem]. |
Jeśli chodzi o porównenie Tolkiena do... to najlepszym przykładem jest chyba cykl "Malazjańska Księga Poległych" Stevena Eriksona (i moim zdaniem, w tym porównaniu Tolkien przegrywa ) _________________ Cierpię co prawda na drobne zaburzenia osobowości, jednak potrafimy o tym ze sobą rozmawiać...
http://kinfolk.digart.pl/ |
|
| Powrót do góry |
|

Wysłany: Wto Wrz 16, 2008 14:28 Temat postu: |
|
|
|
Cieszę się ze ten temat wywołał takie emocje wśród Was:) Ogólnie moje pytanie a zarazem pomysł na temat wziął się z pewnej dyskusji między mną a moją kumpelą na temat HP czy WP
Osobiście uważam ze HP jest to kicz i lanie wody na siłę  We władcy mamy i ciekawą fabułę wątki oraz ukazanie piękna wyjątkowej wiernej i prawdziwej przyjaźni miedzy Frodem a Samem  Piękne opisy przyrody  Czy Tolkien chciał pokazać przez je swoją wrażliwość i wspaniałe wartości jakie cenił sam w życiu ? Jak myślicie? |
|
| Powrót do góry |
|
FarenCzasami coś napisze

Dołączył: Jul 08, 2008 Posty: 130 Skąd: Skąś między piekłem a niebem ;] |
|
| Powrót do góry |
|

Wysłany: Wto Wrz 16, 2008 19:00 Temat postu: |
|
|
|
Hm kto to taki  ? |
|
| Powrót do góry |
|
EllieBywalec

|
|
| Powrót do góry |
|

Wysłany: Czw Wrz 18, 2008 20:12 Temat postu: |
|
|
|
Tak się składa że w tych 2 "różnych książkach" widzę podobieństwa.
Oba te cykle powieści pokazują nam piękno przyjaźni solidaryzmu i wzmagania się z przeciwnościami losu w różnych trudnych sytuacjach życiowych:)
Poza tym zauważyłam dość ciekawe zjawisko ono między innymi skłoniło mnie do założenia tego tematu mianowicie : Większość lubiących "Harrego Pottera" nie przepada za "władcą pierścieni i na odwrót wynika to z różnicy tematów czy sugerowaną przez nie które Osoby "infantylnością" serii autorstwa Pani Joanne Kathleen Rowling? |
|
| Powrót do góry |
|
SagitariusNowy(a)
Dołączył: Aug 01, 2005 Posty: 6 Skąd: odległy horyzont w jasną noc |
Wysłany: Czw Wrz 18, 2008 22:56 Temat postu: |
|
|
|
Dziewczyno! Czy Ty nie widzisz co ludzie piszą??? Na ileś tam postów co drugi twierdzi, że nie da się tego porównać a Ty dalej swoje! POCZYTAJ trochę i ZROZUM co jest napisane - może Oni jednak się nie mylą??? |
|
| Powrót do góry |
|

|
| Powrót do góry |
|
SagitariusNowy(a)
Dołączył: Aug 01, 2005 Posty: 6 Skąd: odległy horyzont w jasną noc |
Wysłany: Czw Wrz 18, 2008 23:14 Temat postu: |
|
|
|
Czy nie zauważyłaś przypadkiem, że nie ma na tym forum tematu w którym się nie wypowiedziałaś? a przy okazji jest tylko z 5 w których wypowiedziałaś się z sensem? Zaglądam na forum dosyć często jednak żadko się wypowiadam (spójrz na datę rejestracji i ilość postów) piszę tylko wtedy kiedy mam coś DO POWIEDZENIA Z SENSEM.
Tutaj nikt Cię nie będzie przekonywał [w tym temacie] bo jak większość ludzi napisała NIE DA SIĘ porównać tych dwóch książek. Proponuję ponownie zasiąść do lektury i choć raz przeczytać ją z SENSEM i PEŁNYM ZROZUMIENIEM. Nie tylko samej treści ale również stylistyki, słownictwa i samej formy - może wtedy do Ciebie dotrze to co napisałem powyżej.
P.S. Nie wiem czy zwróciłaś uwagę na fakt, że [jak narazie] wszyscy są zmęczeni Twoimi postami/topikami/opiniami i nie traktują poważnie tego co piszesz. Owszem każdy jakoś zaczynał, ale to forum (co jak co) ale swój poziom ma. Poczytaj trochę, pomyśl i ZDAJ SOBIĘ SPRAWĘ że średnia wieku tutaj na forum to trochę wyżej niż 10-12 lat. Osobiście jestem zmęczony czytaniem bzdetów spod Twojego palca. Skutecznie mnie zniechęciłaś. Radzę znaleźć sobie znajomych i zacząć wychodzić z domu! Żegnam. |
|
| Powrót do góry |
|
|