Witamy w Szkola Reklamy
Strona główna|KONTAKT|REKRUTACJA|Forum|Otwarte Warsztaty TOSTER|Kursy Foto|Szkoła Wizażu
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

"Władca Pierścieni" czy "Harry Potter"
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    WSR Strona Główna
->Pojedynki
Poprzedni temat::Następny temat 
Autor Wiadomość
Terrorystka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

PostWysłany: Pon Wrz 15, 2008 20:43
Temat postu: "Władca Pierścieni" czy "Harry Potter"
Odpowiedz z cytatem

Witam Wszystkich zainteresowanych literaturą fantazy Smile W tym wpisie chciałabym poznać Wasze stanowiska na następujący temat: Który utwór literacki jest waszym zdaniem ciekawszy? Czy jest to "Władca Pierścieni" czy może słynne przygody małego czarodzieja Harrego Pottera? Jak wszyscy dobrze wiemy lub przynajmniej orientujemy się w owych książkach poruszają one zupełnie inne wątki oraz posiadają odmienne od siebie fabuły jednak posiadają wspólne cechy :gatunek literacki i wielką popularność
Tak więc pojedynek czas zacząć! Kto wygra to starcie? Kto będzie zwycięzcą? J.R.R. Tolkien czy Joanne Kathleen Rowling ?
Zapraszam do dyskusji Smile!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Artur0
Ekspert
Ekspert

PostWysłany: Pon Wrz 15, 2008 21:06
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Oh pliizzz... To żeś dała porównanie... To jakby porównać Kubusia Puchatka, do Ojca Chrzestnego. Rolling Eyes Wprawdzie Władcę miałem za sobą już w czwartej klasie podstawówki, ale w porównaniu do Harry'ego, jest tysiąckrotnie ambitniejszy. To do niego lubię wrócić na jakiś czas, a nie do wypocin pani Rowling, bo potrafi tak wyrysować tak cały świat w głowie, jak niewielu potrafi. H.P. to bajeczka, trylogia Tolkiena, to powieść pełną gębą. Wink

Powrót do góry

Terrorystka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

PostWysłany: Pon Wrz 15, 2008 21:10
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja również zdecydowanie wole Władce Pierścieni Smile Uważam tak jak Ty ze jest ambitniejszy i zdecydowanie bardziej interesujący niż Harry Smile Ale znam osoby które zdecydowanie wolą Harrego
Powrót do góry

Artur0
Ekspert
Ekspert

PostWysłany: Pon Wrz 15, 2008 21:42
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wolą, bo pewnie nie mieli okazji i ambicji tolkienowskiego mrocznego, a zarazem pięknego świata posmakować. Wink Kino to tylko zakąska dla książki i własnej wyobraźni, której nawet masa oskarów nie zastąpi.

Powrót do góry

Augustanna
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

PostWysłany: Pon Wrz 15, 2008 23:08
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie wiem co tak bardzo ambitnego jest w twórczości Tolkiena, ale dobra- nie będę się kłócić- był wielki, był prekursorem gatunku, koniec kropka.

Co nie zmienia faktu, że o wiele przyjemniej czytało mi się HP. Proste, lekkie, akurat żeby się odprężyć.
Władca Pierścieni+poboczne książki mnie zbytnio znudziły.

Ale i tak do żadnego z wyżej wymienionych tytułów nie jestem ani trochę przywiązana.

pesca
Ekspert
Ekspert

PostWysłany: Wto Wrz 16, 2008 0:32
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja osobiście zgadzam się ArturO - generalnie porównywanie Tolkiena z twórczością p. Rowling jest trochę nie na miejscu. Myślę, że obie serie mają /miały/ mieć zupełnie inną grupę odbiorców i w związku z tym napisane są w zupełnie inny sposób. Ciężko porównywać coś co tak naprawdę łączy jedynie gatunek [ja porównywałabym np. Tolkien'a np. z Eddings'em czy Pottera z Eragonem].

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Kinfolk
Ekspert
Ekspert

PostWysłany: Wto Wrz 16, 2008 8:25
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

pesca napisał:
Ja osobiście zgadzam się ArturO - generalnie porównywanie Tolkiena z twórczością p. Rowling jest trochę nie na miejscu. Myślę, że obie serie mają /miały/ mieć zupełnie inną grupę odbiorców i w związku z tym napisane są w zupełnie inny sposób. Ciężko porównywać coś co tak naprawdę łączy jedynie gatunek [ja porównywałabym np. Tolkien'a np. z Eddings'em czy Pottera z Eragonem].

Jeśli chodzi o porównenie Tolkiena do... to najlepszym przykładem jest chyba cykl "Malazjańska Księga Poległych" Stevena Eriksona (i moim zdaniem, w tym porównaniu Tolkien przegrywa Wink)

http://kinfolk.digart.pl/
Powrót do góry

Terrorystka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

PostWysłany: Wto Wrz 16, 2008 14:28
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cieszę się ze ten temat wywołał takie emocje wśród Was:) Ogólnie moje pytanie a zarazem pomysł na temat wziął się z pewnej dyskusji między mną a moją kumpelą na temat HP czy WP Smile
Osobiście uważam ze HP jest to kicz i lanie wody na siłę Smile We władcy mamy i ciekawą fabułę wątki oraz ukazanie piękna wyjątkowej wiernej i prawdziwej przyjaźni miedzy Frodem a Samem Smile Piękne opisy przyrody Smile Czy Tolkien chciał pokazać przez je swoją wrażliwość i wspaniałe wartości jakie cenił sam w życiu ? Jak myślicie?
Powrót do góry

Faren
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

PostWysłany: Wto Wrz 16, 2008 18:27
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wrócę do tego tematu, gdy pojawi się nowy, polski twórca fatnasy. O ile wiem, taki jeden gość przymierza się do sukcesu Sapka Twisted Evil

Terrorystka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

PostWysłany: Wto Wrz 16, 2008 19:00
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Hm kto to taki Shocked ?
Powrót do góry

Ellie
Bywalec
Bywalec

PostWysłany: Sro Wrz 17, 2008 8:14
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pewnie on sam. Razz
Lubię zarówno "Władcę Pierścieni" jak i "Harrego Pottera", ale jak już wiele osób napisało, nie da się ich porównać. Obydwie pozycje to fantastyka, lecz każda inna. Jednak i tak najlepsze fantasy wydaje Fabryka Słów i to polecam najbardziej. Wink

Terrorystka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

PostWysłany: Czw Wrz 18, 2008 20:12
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tak się składa że w tych 2 "różnych książkach" widzę podobieństwa.
Oba te cykle powieści pokazują nam piękno przyjaźni solidaryzmu i wzmagania się z przeciwnościami losu w różnych trudnych sytuacjach życiowych:)
Poza tym zauważyłam dość ciekawe zjawisko ono między innymi skłoniło mnie do założenia tego tematu mianowicie : Większość lubiących "Harrego Pottera" nie przepada za "władcą pierścieni i na odwrót wynika to z różnicy tematów czy sugerowaną przez nie które Osoby "infantylnością" serii autorstwa Pani Joanne Kathleen Rowling?
Powrót do góry

Terrorystka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

PostWysłany: Czw Wrz 18, 2008 23:02
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie twierdzę że się mylą Smile Jednak ja osobiście widzę podobieństwa i nie koniecznie zdanie innych Osób musi być moim zdaniem. Szanuje to co piszą Inni i zapewniam że czytam to dokładnie jednak ja sądzę że są podobieństwa a jeśli nie ma to mnie przekonajcie o tym Smile

Sagitarius- Drogi Kolego po co te nerwy KAŻDY przecież ma prawo do swojego zdania i opinii dzięki czemu świat nie jest jednolity Smile
Powrót do góry

Terrorystka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

PostWysłany: Czw Wrz 18, 2008 23:17
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

dzięki za rade Smile oraz ocenę moich wypowiedzi które Twoim zdaniem "są bez sensu"
Ok ja spadam Smile Widzę że nie jestem tu mile widziana
Powrót do góry

Faren
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

PostWysłany: Nie Wrz 21, 2008 7:35
Temat postu: Zły Harry?
Odpowiedz z cytatem

Co mi się nie podoba w HP:

- różdżki, bowiem machanie patykiem dla mnie jest oklepane, dla mnie mag (chociaż wolę rycerzy Rolling Eyes ) powinien wzrokiem palić nauczyciela od matmy Twisted Evil
- ckliwość? wszystko takie cukierkowe, nio, chyba żę już późniejsze części, tak jest nieco mroku
- podobny do SW http://blogs.techrepublic.com.com/geekend/images/61074_harrypotterstarwars.jpg
- ciekawe zaklęcia Laughing

Może jest wiecej gniotów, nio ale nie będę się rozpisywał Razz a czemu wolę władcę? Hmmm, bo lubię opowieści o rycerzach, orkach, wojnach itp utrzymane w klimacie średniowiecznym Smile nio cóż, jestem RPGowcem ;p

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie
WSR Strona Główna
->Pojedynki
Strona 1 z 2